Ako správne udržiavať chladničku

Chladnička je miesto, kde skladujeme väčšinu potravín. Preto by sme jej údržbe mali venovať dostatočnú pozornosť. Ak v nej totiž nechávate skazené potraviny, poprípade i plesne, toto všetko konzumujete spolu s jedlom.
 
Pravidelná dezinfekcia: Chladničku je potrebné aspoň raz za mesiac poriadne vydezinfikovať.
 
rajčata

  • Z chladničky vyberte všetky potraviny. Nezabudnite ani na tie vo dverách.
  • Pred tým, ako sa pustíte do umývania, odpojte chladničku z elektriny. Po prvé je to bezpečnejšie a po druhé sa takto zbavíte namrznutých častí, ktoré sa zvyknú tvoriť na jej stenách.
  • Celé vnútro chladničky najprv poumývajte hubkou a klasickým čistiacim prostriedkom. Vydrhnite prípadné zaschnuté potraviny a povyberajte všetky smietka. Ak zbadáte plesne, odstráňte ich tiež. Nezabudnite poumývať aj mriežkové poličky.
  • Chladničku nechajte otvorenú dokorán a po pár minútach zopakujte celý postup. Tento krát však použite teplú vodu s octom. Ocot je totiž najlepší pohlcovač pachov a taktiež zabíja plesne i choroboplodné zárodky.
  • Dvere na chladničke nechajte ešte otvorené aspoň desať minút. Potraviny do nej poukladajte až keď preschne.
  • Všetky potraviny v sklíčkach, alebo plastových obaloch pred uložením taktiež pretrite handričkou a octovou vodou. Výtrusy plesní totiž popadajú aj na nich.
  • Všetky staré, pokazené, či plesnivé potraviny vyhoďte. 

 kapky vody

Pravidelná inventúra:Okrem veľkého upratovania, by ste mali minimálne raz za týždeň skontrolovať všetky potraviny v chladničke. Ak natrafíte na pokazené, alebo plesnivé kúsky, okamžite ich vyhoďte. Pokiaľ nájdete potraviny, ktoré treba urýchlene skonzumovať, pripravte si z nich čo najskôr večeru. Pravidelnou kontrolou vašich zásob dokážete taktiež ušetriť nemalé peniaze.

 
Odstránenie zápachov:Pachy sa v chladničke šíria pomerne rýchlo. Ide totiž o uzavretý priestor, takže ak do nej uložíte napríklad otvorenú konzervu s rybou, o chvíľku vám bude rybacinou „rozvoniavať“ celá chladnička. Do uzatvárateľného pohára nalejte ocot so sódou bikarbónou. Do vrchnáka urobte niekoľko dierok a túto zmes vložte do chladničky. Poslúži ako výborný pohlcovač pachov.